Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială a anunțat în raportul aferent lunii februarie 2022 că Sălajul are 2630 de beneficiari de ajutor social, persoane care primesc aproape 900.000 de lei, bani reprezentând drepturi curente.
Același raport al Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială mai arată că Sălajul ocupa în luna februarie a acestui an primul loc pe țară la suma medie plătită și reprezentând drepturi curente, respectiv 340 de lei de beneficiar. Datele instituției mai arată că în țara noastră erau înregistrați la începutul acestui an aproape 160.000 de asistați social, oameni plătiți de salariați prin contribuțiile lor către statul român. Nu știți cine sunt asistații social? Sunt cei care sunt ținuți pe umeri de către salariați. Raportat la mărimea județelor, în Mehedinți sunt mai mulți asistați social decât în Sălaj. În Mehedinți, numărul asistaților social a ajuns la 4177 de persoane. De diferite forme de ajutor social pot beneficia, conform legii, persoanele vulnerabile, cele cu venituri reduse sau aflate în alte situații de risc.
Asistați social mai puțini acolo unde li se cere să muncească
Cel puțin în cazul beneficiarilor de venit minim garantat, problema a început să fie rezolvată mai ales în comunele unde primarii nu mai fac rabat și le cer acestor persoane să muncească în folosul comunității, conform legislației în vigoare. Aici, lucrurile sunt tranșate, iar numărul celor care solicită venitul minim garantat a scăzut simțitor în ultimii ani. Două exemple de comune unde asistații social sunt aproape inexistenți sunt Vârșolț și Hida. „Cum să le dăm venitul minim garantat când pot munci, când există locuri de muncă? I-am chemat pe beneficiari la muncă în folosul comunității, acolo unde a fost nevoie, iar apoi ne-am trezit că nu prea mai sunt solicitanți”, ne-a explicat primarul comunei Vârșolț, Breda Lajos.
[…] Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială a anunțat în raportul aferent lunii februarie 2022 că Sălajul are 2630 de beneficiari de ajutor social, persoane care primesc aproape 900.000 de lei, bani reprezentând drepturi curente. Același raport al Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială mai arată că Sălajul ocupa în luna februarie a acestui an primul loc pe țară la suma medie plătită și reprezentând drepturi curente, respectiv 340 de lei de beneficiar. Datele instituției mai arată că în țara noastră erau înregistrați la începutul acestui an aproape 160.000… Citeste mai mult […]
plus inca cateva mii de „asistati sociali „”specialo-bugetari”” „….si asa numai sa ii tina spatele pe cei care muncesc si contribuie cu bani la buget ca sa pape toti o pita …